Finale Kunstbende '12:Vreemd Talent!

Zaterdag 15 april vond de finale van Kunstbende 2012 plaats! Jonge creatievelingen uit heel Nederland kwamen naar de Melkweg in Amsterdam om te strijden om de Gouden Spotlights. Dat deden ze in de categorieën Dans, Dj, Expo, Muziek, Theater, Fashion, Taal en natuurlijk onze favoriet: Film!

Blote billen-show
De dag startte met een spectaculaire, maar vreemde dansshow van ‘Ill Skill Squad’. De jongens verschenen in kostuums die een kruising waren tussen Spiderman en  de Teletubbies. De pakken gingen halverwege uit en de kleine onderbroekjes verdwenen in de bilnaad om de billen te laten bouncen op de beat. Dansen kunnen deze ex-Kunstbende-winnaars én ze passen perfect bij het thema van deze dag: ‘Vreemd‘. Niet alleen de kunstenaars zelf waren wat apart: door het hele gebouw waren verklede typetjes te vinden, zoals ronddwalende superhelden.

Rijen voor de cinemazaal
Het filmprogramma was in de Cinemazaal van De Melkweg te bewonderen. Er was niet voor iedereen plek, dus een deel van het publiek nam plaats op de grond. In het midden van de zaal waren de stoelen voor de jury gereserveerd. De jury bestond onder andere uit Sander van de Pavert (Lucky  TV),  Dagan Cohen (Upload Cinema) en de winnares van vorig jaar: Mary Wardak. Niet de minsten!

Haperende techniek
De filmpjes werden vertoond in drie blokken van ongeveer vier filmpjes. De techniek had moeite om het juiste filmpje op het juiste moment te starten en er de juiste muziek bij te vinden. De provincie Zeeland was hierbij de ultieme pechvogel. Hun filmpje bleek niet aanwezig en werd verplaatst tot aan het einde van het programma, waar het uiteindelijk in mindere kwaliteit vertoond werd.
Maar daar kon gelukkig doorheen worden gekeken. De provincies Gelderland, Noord-Brabant, Friesland, Groningen, Noord-Holland en de stad Amsterdam maakten allemaal een thriller; een opvallend groot aantal. Het filmpje uit Noord-Holland viel op door de droge humor en sleepte hiermee de derde prijs in de wacht. Groningen won de tweede prijs met hun thriller, die – in tegenstelling tot de andere thrillers – bedacht en gespeeld werd door twee meiden. De montage werd verzorgd door een jongen. Tussen de filmblokken door gaf EYE, het nieuwe filmmuseum, de workshop ‘Hoe komt een film tot stand?’. Producent Frank Hoeve (Skin, Win/Win) vertelde over zijn vak en er was ruimte voor vragen uit het publiek.

En de winnaar is
De jury was het unaniem eens over de winnaar van de finale: Wouter Hermans uit Utrecht won met zijn filmpje Pas op! Creatief. Dit filmpje gaat over een jongen die besluit van de ene op de andere dag creatief te worden, maar hoe? Wouter studeert al aan de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht en had zijn school nog niks verteld over zijn filmpje en deelname aan Kunstbende. Hij had maandag dus een mooie verrassing voor ze in petto.

Het winnen van Kunstbende is niet niks. Met de eerste prijs won Wouter onder andere een opleiding naar keuze bij Open Studio ter waarde van 500 euro, een workshop op de Filmacademie, een vertoning van zijn film in een echte bioscoop, een dvd-pakket en een meeloopdag bij het programma Man bijt Hond. En dat is nog maar een kleine selectie van het gehele prijzenpakket!
Ben je benieuwd geworden naar de winnende filmpjes? Je kunt ze bekijken op de Kunstbende-website. Als je zelf filmmaker in wording bent, kun je daar vinden hoe je jezelf kunt inschrijven voor volgend jaar. En wie weet sta jij dan wel in 2013 met je film in Amsterdam. Best vreemd!

 
Printvriendelijke versie
Toon de communitybar en login!